A R T   Q U A D R A N T     werken vanuit het hart

Kunst neemt binnen de school Het Kwadrant Weert, een hele belangrijke plaats in. De reden hiervoor is, dat kunst je blik op de wereld verbreedt. Dat school meer is dan kennisoverdracht. Bij Kunst is niet zozeer het resultaat belangrijk, maar meer het proces.
Kunst geeft de mogelijkheid om waarlijk van de leerling zelf uit te gaan. Om initiatieven en ideeën van leerlingen te stimuleren.
Het proces van creativiteit en gevoelens uiten met betrekking op jezelf in relatie tot de wereld om je heen en dit in beeld en/of muziek, toneelspel, omzetten is een meerwaarde voor het verdere leven. Behalve dat, is kunst ook een taal die iedereen kan verstaan. Universele meningen en gevoelens kunnen worden gedeeld met elkaar.
Zoals een leerling van Het Kwadrant zo mooi verwoordde: “Kunst is voor mij emotie”.

KUNSTKLASplus

werken vanuit het hart

Komend schooljaar start op onze school een KUNSTKLASplus. Dit is een extra kans en mogelijkheid voor leerlingen, met meer dan gemiddelde interesse voor een bepaalde discipline (beeldende kunst, fotografie, decor, theater, muziek etc), om zich verder te verdiepen en ontwikkelen. Het vak KUNST (BVO) wordt thans aangeboden in leerjaar 1 en 2. Het vak KUNSTKLASplus wordt aangeboden aan leerjaar 2,3 en 4 en zal in eerste instantie plaatsvinden op de donderdag het 7de uur en is alleen bedoeld voor de (kunst) zeer gemotiveerde leerling. Talent is niet noodzakelijk, het gaat om de interesse.

Binnen deze plusklas zal van alles aan bod komen. De leerling zelf is leidraad.

Er zal worden ingehaakt op actuele gebeurtenissen en kansen die zich aanbieden. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid mee te doen aan een Griekse tragedie (toneel met zang) onder regie van Sjeng Verheijden, hetzij als ontwerper decor, als actrice/acteur etc. De plusklas zal zich vanzelf ontwikkelen en blijven ontwikkelen omdat KUNST nu eenmaal flexibel is en moet zijn.

Dus in het kort KUNSTKLASplus:

 • Verdieping binnen meerdere soorten kunst
 • Binnen en buiten school
 • Vanuit de leerling
 • Certificaat bij afsluiting
 • Portfolio eventueel vervolgopleiding
 • Uitstapjes/excursies instellingen en opleidingen
 • Gezellige gemotiveerde groep
 • Donderdags het zevende uur (flexibel)
 • Maximaal 15 leerlingen
 • Jaarlagen 2,3 en 4 (gemengd)

 

Extern:

door leerlingen, in het Gemeentemuseum Jacob van Horne WeertTentoonstelling (eerste editie 2016, dit wordt een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen het museum en leerlingen van het Kwadrant):

Tentoonstelling ‘Verbinding’ van leerlingen Het Kwadrant
Leerlingen van Het Kwadrant hebben tijdens de lessen in het vak ‘Kunst’ tientallen tweedimensionale werken en objecten gemaakt. Deze zijn te bezichtigen in de tentoonstelling ‘Verbinding’ in Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert. Geert Gabriëls, wethouder Cultuur, opent de tentoonstelling op zondag 13 maart 2016 om 15.00 uur. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 3 april 2016.

VMBO leerlingen, leerlingen van het Praktijkonderwijs en van NTC (Nederlandse Taal en Cultuur) van Het Kwadrant hebben de werken voor de tentoonstelling gemaakt.

Art-Quadrant-1.jpg

Verbinding
Bij het maken van de installaties en werkstukken hebben de leerlingen zich laten leiden door de eigen ervaringen uit hun omgeving. Dat willen zij met iedereen delen. De bezoeker wordt uitgedaagd om aan de hand van deze objecten een verbinding met de leerlingen van Het Kwadrant te maken. Zij hopen op die manier hun schoolactiviteiten te verbinden met de wereld buiten de school.

Objecten
In de expositie zijn onder meer een serie portretten, collages en schilderijen te bezichtigen. Hierbij zijn verschillende materialen en technieken gebruikt. Sommigen liggen voor de hand, zoals verf, hout, papier en karton. Maar ook alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals plastic bekertjes worden in de werkstukken toegepast. Een puzzel van foto’s en een videofilm met de titel ‘Onze klas’ maken de expositie compleet. Meer informatie over de expositie ‘Verbinding’ staat op www.erfgoedhuisweert.nl.

Openingsactiviteit
De inleiding van de tentoonstelling wordt verzorgd door Jan Mueters, locatiedirecteur van Het Kwadrant. Aansluitend is er een voordracht en een muzikaal intermezzo verzorgd door de leerlingen van Het Kwadrant. Tot slot opent wethouder Gabriëls de expositie officieel. De leerlingen van Het Kwadrant zorgen voor de catering.

Openingstijden
Gemeentemuseum Jacob van Horne is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op zondag 27 maart (Eerste Paasdag), maar wel open op maandag 28 maart (Tweede Paasdag) van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de openingstijden, entree en een routeplanner vindt u op www.erfgoedhuisweert.nl.

Zie ook:

http://www.hetkwadrant.nl/_asset/_public/Nieuws/PERSbericht-Opening-tentoonstelling-Verbinding.pdf

https://www.weertdegekste.nl/2016/03/tentoonstelling-verbinding-van-leerlingen-het-kwadrant/

http://www.erfgoedhuisweert.nl/Creëren-en-Scheppen/Expositie-Verbinding

http://www.nederlandtopvideo.punt.nl/content/2016/03/Expositie-Verbinding-te-Weert

http://www.hetkwadrantpraktijkonderwijs.nl/nieuws/expositie-verbinding-groot-succes

http://www.hetkwadrantpraktijkonderwijs.nl/nieuws/ongeevenaarde-opening-expositie-verbinding

http://www.limburg-nieuws.nl/events/8869/

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/expositie-verbinding 

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/ongeevenaarde-opening-expositie-verbinding

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/expositie-verbinding-groot-succes

 

STEEGJES

Half oktober werd de Weertenaren gevraagd op om mee te denken aan een creatieve ideeën om de zijstraatjes in de Weerter binnenstad op te fleuren. Via Centrummanagement werd een prijsvraag uitgeschreven met als opdracht om een realiseerbaar ontwerp te maken dat gebruikt kan worden om deze ‘lelijke’ zijstraatjes op te verfraaien. De vereniging van vastgoedeigenaren had drie geldprijzen beschikbaar gesteld van 2.500 1500 en 1000 euro.
Leerlingen van onze school presenteerden hun zeer creatieve ideeën aan het centrum management en cultuurwethouder Daniëls.

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/kwadrantleerlingen-creatief-met-ideeen

 

KUNSTBENDE

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/pak-dat-podium

Aan de hand van de uitnodiging van onze school aan de Kunst-Bende, gingen 2 leerlingen als medeorganisatoren aan het werk bij de finale van de Kunst-Bende 2016!

 

JUST YOUNG MAGAZINE

Art Quadrant: voor het decembernummer van het halfjaarlijkse Magazine JUST YOUNG mochten enkele Kwadrantleerlingen als verslaggever en fotograaf mee op pad. Bregje en Rens mochten Rowwen Hèze interviewen. Na het interview waren ze aanwezig bij het theaterconcert van deze populaire band in Maaseik. Bregje werd  zelf ook geïnterviewd: haar hart ligt bij het zingen én een hele pagina over Rens, waarin hij vertelt over zijn passie de fotografie. Ze hebben zelfs hiermee de voorpagina gehaald. Ook Gijs staat in Just Young. Hij was er om de eigenaar van Primal Performance, Willem Peters, te interviewen.
Supertrots op die kids van ons Kwadrant Weert!

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/onze-leerlingen-als-verslaggever-fotograaf-voor-just-young-magazine

 

ART QUADRANT on stage

De eerste "Art Quadrant" is op 8 juli gehouden. Door en voor brugklassers. Er mag gerust worden gezegd dat het een zeer groot succes was. Het was in één woord TOP!! Dit is verworden tot een jaarlijks terugkerend evenement.

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/zeer-succesvolle-eerste-art-quadrant

 

BUITENLANDSE EXPOSITIES WAAR LEERLINGEN AAN DEELNEMEN

Deelname door leerlingen met beeldend werk, aan 2 buitenlandse exposities in Macedonië in augustus 2016!!

En ook voor januari 2017:

 • Maaseik België!!
 • Zuid-Korea

Ook volgt er een kunst-uitwisseling tussen leerlingen van Het Kwadrant en leerlingen van buitenland, zoals Macedonië!

Meer info volgt zsm!!

Zie alvast: deelname expositie en kunst-project Newsletter GAPi! And nice news as well: some of my students of Het Kwadrant Weert, the Netherlands, are going to participate into the exhibition in Macedonië

https://www.facebook.com/carmen.heemels/posts/10208499593381834?notif_t=like&notif_id=1465816729278972

In de nieuwsbrief 3 zal dit nieuws worden opgenomen.

https://www.facebook.com/notes/319214254837222/GOGYOSHI%20ART%20PROJECT%20int%20GOES%20BELGIUM%20%20V%20e%20r%20b%20o%20n%20d%20e%20n%20h%20e%20i%20d%20%20en%20%20H%20o%20o%20p/962008780557763/

 

Deelname leerlingen aan internationale Griekse Tragedie (decor/rekwisieten/zang/visagie)

Deelname door leerlingen januari 2017 (decor/rekwisieten/toneel) aan een (internationale) Griekse tragedie!!

Meer info volgt zsm!

Zie alvast:: http://negenmuzen.nl/?page_id=1338

 

Deelname aan een internationaal Mail Art Kunst Project

Onlangs bracht beeldend kunstenaar Ed Hanssen een bezoek aan de lessen BVO (beeldende vorming/tekenen) in de klassen K1B, K1C, K1E en K1F van Het Kwadrant. Ed is onder andere bekend om zijn “ProjectMailArtBooks”, alwaar hij in juli 2011 mee gestart is en inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd project.

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/beeldend-kunstenaar-ed-hanssen-op-het-kwadrant

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/opening-expositie-werkstukjes-brugklassers

 

BEZOEK TENTOONSTELLINGEN

Leerlingen bezoeken exposities in eigen omgeving en daarbuiten, zoals Rembrandt in zwart-wit bezocht in het Jacob van Horne museum in Weert. (etsen van Rembrandt Van Rijn) en Rijksmuseum Amsterdam

http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/tentoonstelling-rembrandt-in-zwart-wit

EXTERN: http://www.hetkwadrant.nl/leerlingen/nieuws/expositie-ik-en-project-van-het-kwadrant

 

Thornstraat 7 6004 JP Weert  |  Tel: + 31 (0)495 - 513 666
Postadres: Postbus 140 6000AC Weert

Copyright © 2017 Het Kwadrant

Nieuwsbrief
Op de hoogte
blijven? Meld je aan
Social media
Bezoek ons op:
Ideeƫnbus
heb je een Goed idee?
Laat het ons weten >>
Foto's & films uploaden

Voeg je eigen
foto's & films toe!