Tip van het CJG: social media

26 maart 2024
Terug

In deze huidige tijd ontkom je er niet meer aan: social media. Kinderen komen er steeds meer mee in aanraking op jongere leeftijd. Hoe ouder ze worden, hoe meer het onderdeel is van hun leven. Vooral bij pubers is social media erg belangrijk.

Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.

Maar pubers kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels te geven, vooral tot 15 jaar. Vanaf 16 jaar wordt je kind zelfstandiger en alweer wat wijzer. Op de website VPNgids.nl lees je meer over hoe je deze gesprekken voert. Praat ook met je kind over een goede lichaamshouding en het effect van beeldschermen op de ogen.

Als ouder heb je dus een belangrijke rol in de mediaopvoeding van je puber. Tijd om als ouder hier meer over te leren en dit mee te nemen in de opvoeding.

Hierbij 3 tips:

  • Het is goed om te weten dat social media de offline wereld van jouw puber aanvult. Ze zien hun vrienden op school, maar het contact gaat na schooltijd nog door in de vorm van whatsappen of snappen. Het kan ook zijn dat ze een hobby hebben en online veel inspiratie opdoen.
  • Heb als ouder een nieuwsgierige houding en stel vragen over social media. Waar zijn ze precies mee bezig? Wie volgen ze graag? Zo leer je steeds meer over dit gegeven en kun je aansluiten bij hetgeen wat voor hen belangrijk is.
  • Praat met je kinderen over respectvol social media gebruik: respect voor privacy, gevoelens en eigendom. Hoe ga je om met een foto van een ander? Kun je zomaar alles zeggen online? Als je een nieuw spel wilt, download je dit via een illegale weg of betaal je er voor?

Wil je meer weten over social media? Kijk dan HIER.

Activiteiten in de maand april

Verder tref je hieronder een overzicht aan van een aantal activiteiten die in de maand april georganiseerd worden:

  • Mijn kind naar de brugklas Weert
    De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is een grote verandering voor zowel jongeren als ouders. Als brugklasser ervaren jongeren alles als nieuw: een andere school, leraren, onderwijsstijl, klasgenoten en vrienden. Bovendien brengt de puberteit nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals onbalans, impulsiviteit en intense emoties, maar het stimuleert ook energie, creativiteit en vindingrijkheid.

    Tijdens deze themabijeenkomst informeren we ouders over de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en hoe ouders hun kinderen hierin kunnen begeleiden en ondersteunen.

    Datum: woensdag 10 april van 19.30-21.30 uur in de  Bibliotheek, Wilhelminasingel 250 te Weert.  
       
  • Gespreksgroep ASS-ouders
    Autisme is een andere manier van denken. Het is onzichtbaar en daardoor vaak moeilijk te begrijpen door bijv. broertjes en zusjes. Maar ook voor jou als ouder is het niet altijd duidelijk hoe je hiermee om kunt gaan. Dit kan leiden tot vervelende situaties. Wat kun je in deze situaties doen? Hoe ervaren andere ouders dit?

    In deze gespreksgroep gaan de zogeheten ASS-ouders en betrokkenen samen in gesprek. Tijdens deze bijeenkomsten deelt men persoonlijke ervaringen. Waar lopen jullie in het gezin tegenaan? Wat zijn de mooie momenten? En wat zijn de uitdagingen bij het opvoeden van kinderen met autisme?
    Deze interactieve bijeenkomsten staan in het teken van het delen van ervaringen en vooral het leren van anderen. Er is dan ook veel ruimte voor vragen en interactie tussen de deelnemers.

    Datum: dinsdag 16 april van 18.45-21.00 uur CJG, Vogelsbleek 10 te Weert.

  • Webinar Mediawijs in de digitale speeltuin
    Social media en schermen zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Kinderen komen op steeds jongere leeftijden in aanraking met schermen en alles wat erbij komt kijken. Betrap je jezelf met regelmaat dat je stiekem best wel wat tijd besteed je telefoon? Zodra je kind een scherm ziet, hoe klein ze ook zijn, is hun interesse gewekt.
    Tijdens dit webinar leer je meer over de positieve en negatieve kanten van schermen en social media voor kinderen, wat een gepaste schermtijd is per leeftijd en hoe je je kind hierin kunt begeleiden in de dagelijkse opvoeding.

    Datum: donderdag 18 april van 20.00-21.00 uur Online via Webinargeek. Inschrijven kan HIER

Passie als kompas!